TLV Advanced

Palautetaan takaisin kykysi treenata tavoitteellisesti ja kovaa

Tuntuuko jokin epämääräinen vaiva tai kireys haittaavan treenitehojasi ja näin kehityksen saamista? Vaiva voi olla osana kaikkea tekemistä tai esiintyä vain jossain tietyssä liikkeessä tai lihasryhmässä. Tai kenties, kun vaihtaa liikettä, niin vaiva poistuu, mutta palaa takaisin, kun saat uudella liikkeellä aikaiseksi jonkin verran progressiota? Sinulla voi olla myös tähän jo jotain kuntoutusliikkeittä saatuna, muttet saanut ohjetta siitä, miten liittäisit sen mukavimmin osaksi muuta harjoittelua.

Kaikkia edellä kuvattuja yhdistää se, että jossain ei ole tuki tai liikkuvuus kunnossa. Ilman jotain selvää syytä, eli TULE-sairautta (ei vaivaa), ei voida tuudittautua yksistään siihen, että jokin liike ei vain sovi tai ollaan tultu vanhaksi. Se, että jokin liike ei tunnu yhtä hyvin kohteessa, on eri asia, kuin se, että kyetäänkö jokin liike yleensäkään toteuttamaan.

Meidän täytyy lähteä haravoimaan mistä mahdollisesti tuki pettää tai liikkuvuus loppuu ja liikkuvuuden puute johtaa tuen pettämiseen. Sitten päästään työstämään oikeita asioita ja palauttamaan tehokkaat treenit ja kehittyminen. Kokonaan harvemmin joutuu kovan treenin täysin laittamaan tauolla, kokonaisuus tulee vain ottaa hanskaan vaivasi mukaisesti. 

Miksi vaivat kiusaa vaikka treenaa paljon?

1. Väheksytään tukiharjoitteita

Jos jossain oman kehon käytössä on liiketunnon puutteita, niin ei se ainakaan painoa lisäämällä ja väkisin vääntämällä ole mihinkään muuttumassa. Aktivoinnin = tukiharjoitteen ei tarvitse tarkoittaa pelkkää kumilenkin vetelyä tai muuta klassista "aktivointia". Se voi olla myös muutama lämmittelysarja lisää, sillä oletuksella, että siinä saadaan aikaiseksi sitä liiketuntoa mitä halutaan. Eli kun teet kulmasoutua käsipainolla puoli kerrallaan, niin liikkuuko se lapa vai onko se soutu vain jotain käden heiluttamista? Jos ei lapojen liikuttamisen liiketuntoa ole olemassa, niin suoraan voimaharjoitteluun siirtyminen voi olla turhauttavaa ja ei mene siten kuten jokin liike on ajateltu. Onkin helpompaa ottaa ensin jokin kevyt ja helppo liike, jossa voidaan keskittyä eriytetysti haluttuun kohteeseen ja ajatustyöllä kaivaitua sinne mitä halutaan liikutettavan ja mitä pitää paikallaan. Sitten tähän parannettuun liiketuntoon tuodaan se voimaharjoittelu.

2. Väheksytään liikkuvuusharjoittelua

Jos jokin selkeä jumi on meillä horjuttamassa liikkeen hallintaa, on erillisen liikkuvuusharjoitteen tekeminen aivan perusteltua. Kun on saatu liikkuvuutta ensin pohjalle, onnistuu se voimaharjoittelukin paremmin ja saadaan sillä voimaharjoitteellakin vielä edelleen edistettyä liikkuvuutta. Kun perusliikkuvuus on tarpeeksi hyvää, pysyy se yllä perusliikkeillä, kun niissä säilytetään pitkät liikeradat ja kehonhallinta

3. Tehdään liian isolla painolla liian nopeasti

Tuloksena palataan vanhaan liikemalliin, koska ei kyetä säilyttämään uuden liikemallin hallintaa, ei edetä millään mittarilla eteenpäin asiassa. 

4. Ei hallita treenin intensiteettiä ja kuormittavuutta

Tässä tarkoitetaan suhteellista intensiteettiä, eli sitä, miten lähelle mennään failurea, eli hetkellistä uupumusta. Enemmän tai vähemmän jo treenanneena tiedät mitä failure on ja miltä se tuntuu. 

Miten pystymme siis hallitsemaan treenin kuormittavuutta ja tehokkuutta? Käytämme RIR - asteikkoa, eli Reps In Reserve ajatusmallia. Kuinka monta toistoa koet jääväsi vajaaksi failuresta? Varmistamme sen, ettei tehdä liian kovaa, ei liian kevyesti, otetaan huomioon kunkin päivän suorituskyvyn mahdollinen vaihtelu ja havahdutaan suorituskyvyn laskuun = liian kovaan kuormittumiseen mahdollisimman nopeasti. Jos olet koko ajan samalla painolla lähempänä ja lähempänä failurea, eihän se ole kehitystä vaan suorituskyvyn laskua ja tällöin teemme jotain liikaa tai palautuminen on pielessä.

5. Ei keskitytä siihen mitä ollaan tekemässä ja mihin suuntaan menemässä

Jotta jotain liikemalliaan vai asentoaan pystyisi muuttamaan, ei se muutu vain menemällä salille ja veivataan jotain liikettä mitä piti tehdä. Nyt rakennetaan uusia hermotusyhteyksiä, jotta se sinne saadaan, niin vaatii ajatuksen mukana oloa. Mitä tehdään, miltä se tuntuu, mistä väsyy, miten vaikutti laajemmin kehon liikkeisin.

Tehdäänkö me vain hihasta ravistellen jotain vai onko meillä joku suunnitelma mitä, miksi ja mihin suuntaan asioiden pitäisi mennä? 

6. Tehdään liian kevyesti

Liian kevytkään tekeminen ei johda hyviin tuloksiin, koska treenistä puuttuu riittävä ärsyke kehon adaptoituja johonkin uuteen vaatimukseen. Lämmittely ja uuden liikemallin omaksuminen tulee tehdä tarpeeksi pienellä kuormalla, mutta varsinaiseen kehitykseen tähtäävä treeni tulee olla oma vaiheensa.

7. Puuttuu progressio

Nyt puhutaan jostain sarjoihin ja toistoihin ennalta suunnitellusta progressiosta. Perinteisessä 4x10 jne. ei ole mitään vikaa, mutta olisi vielä parempi vaihdella treeniärsykettä ja haastaa tukea ja liikkuvuutta monipuolisemmin sekä hallita myös näin kokonaiskuormittumista

Valmentajanasi

"Jos TLV Classic perustuu treenaamiseen ja työhön, niin TLV Advanced sitä vasta onkin. Mitä enemmän on treenitaustaa ja sen mukana tullutta voimaa, sitä mahdollisesti lujemmassa on syntyneeseen vaivaan puuttua. Haastavuus syntyy oikeastaan henkisestä haasteesta sekä vanhojen omien liikemallien muuttamisen haastavuudesta. Sama suomeksi, joudutaan vähentämään painoja ja opettelemaan jotain uutta liikerataa tai asentoa.

 Esimerkki omasta olkapäästä ja lavan tuesta. Olkapää oli vähän vaivannut jo erikoisesti jonkin aikaa, sitten oli parempi vaihe ja siihen väliin kova treeniblokki, pystypunnerrusta 40kg käsipainoilla niin, että käsipaino aina ala-asennossa koskee olkapäähän. Sykli ohi ja kevennyksen kautta uuteen sykliin, olkapää kipeytyi heti ja todella pienestäkin painosta. Syynä se, ettei lapatuki säily, vaan lapa irtoaa ja kiertäjäkalvosin kuormittui. Pystärit pois ja muutenkin kaikki penkkejä vasten tehtävät punnerrukset pois tai jotenkin muuttaa, mutta vähintään painot pienentyi huomattavasti. Mukaan kaikenlaista tukiharjoitetta, joilla pyrkiä puuttumaan lapatukeen ja valjastaa sitä sitten itse treeniin. Nyt on tällä pvm 14.7.2024 pari kuukautta menty hyvillä treenitehoilla ja voimatasoilla, melkein vuoden kestävän työn jälkeen. Edelleen minulla on päivästä ja olkapäiden kunkin päivän kunnon mukaan mukana enemmän tai vähemmän tukitoimia. Pitää saada oma egonsa taka-alalle ja nöyrtyä toimimaan tilanteen mukaan, opetella uusia asentoja ja liikemalleja sekä seurata omaa etenemistään ja tuntemuksiaan. Ja se tärkein, sitoutua työstämään asiaa pitkään. "  -Lasse

Lasselle TULE-sairaus ja kova treeni on arkipäivää, joka päivä. Lasse on CBB-kisalavat tavoitteena treenaillut jo pitkään, mutta omat lonkkien rakennevioista johtuvat pahat nivelrikot toivat tähän 3-4v tauon, jolloin taisteltiin normaalin toimintakyvyn kanssa ja koitettiin samalla pitää edes lihasmassoja yllä. Monet eri kuntoutukset on käyty läpi ja poimittu ja yhdistetty niistä toimiva kokonaisuus. Nyt ollaan voitonpuolella ja Lasse on yhdessä Team Fysiomotionin kanssa menossa vuonna 2025 kisaamaan. 

TLV Classicin valmentaja esittelyssä on listattuna certifioinnit. Seuraavaksi Lasse on menossa Virallisen fitness valmentajan taso 1 koulutukseen alku talvella 2024. 

Alkukartoitus

Aivan yhtä keskiössä mitä TLV Classicissa on alkukartoitus. Mitä haasteita koet ja miten se saadaan näkymään liiketesteissä? Jos meillä on jo havaintoja hallinnan puutteesta pelkän oman kehomme kannattelussa, niin mitähän se on sitten kuorman kanssa? Jos kehonhallinta on hyvää ilman painoa, niin mitä havaintoja saamme liikkeissä, joissa haaste esiintyy? Mitä muita havaintoja löydämme, jotka voisi tukea varsinaisen vaivan syytä?

TLV Advanced - päämäärä saada sinut suorituskykysi äärirajoille

Näistä ei yksikään liike ole itsestään selvyys, ei edes valmentajalle itselleen. Alataljassa tulee olla todella tarkka, koska alaselkä ei kestä lonkka koukistettuna kannatella painoa, jos ylä keho päästetään liian eteen. Dippi on vaativa liike olkapäille ja lapojen tuelle, nyt kun olkapäät on treenattu kuntoon, kestää tätäkin ja on tekijänsä raajojen mittasuhteilla jopa parempi rintaliike mitä klassinen penkkipunnerrus. Sissykyykky jollain variaatiolla, on lonkkavaivoista kärsiville loistava tapa kuormittaa etureisiä. Kysymys kuuluukin sissy kyykyissä, onko polvet saatu mukautettua siten, että ne kestää ko. liikettä? Keho vahvistuu siihen mitä vaateita sille annetaan, ei siihen, että varotaan ja kauhistellaan kaikkea mahdollista "yli kulmia" tai jonkin määrätyn pisteen "ylityksiä". 

TLV Advanced hyödyt sinulle

  • Miten säilyttää mahdollisimman tehokas treeni vaivasta huolimatta
  • Paitsi toiminta vaivojen kanssa, saat kaiken oleellisen liittyen tavoitteelliseen treeniin (RIR, progressiomallit jne)
  • Miten rakennat kuntoutuksen ja tavoitteellisen treenin kokonaisuudeksi
  • Miten paljon erillisiä tukiharjoitteita tarvitset ja mihin riittää perusliikkeet
  • Mitä liikkeitä kannattaa alkuun välttää 
  • Ei pakko sitoutumista hyvin itsetoimivalle treenaajalle
  • Aktiivinen tuki enemmän tukea kaipaavalle
  • Suunnitelma mitä tehdään ensin ja miksi niin tehdään, mitä tulee tapahtua, jotta voidaan tehdä muutoksia
  • Kaikki edellä olevat ovat toimia siihen, että saamme sinut palautettua takaisin kiinni omiin tavoitteisiisi ja unelmiisi

Valmennuksen eteneminen

  1. Valitse itsellesi mieluinen tuote hinnastosta tai laita Lasselle viesti pidemmän tai lyhyemmän tarinasi kanssa ja mietitte yhdessä mikä olisi hyvä kokonaisuus. Valittavana on enemmän ja vähemmän sitoutumista vaativia vaihtoehtoja.
  2. Varatkaa Lassen kanssa alkukartoituksen ajankohta, täytä sitä ennen esitietolomake. Lomakkeita on kuntokeskusten ASPAssa tai saat sen sähköpostiisi
  3. Alkukartoituksen jälkeen saat sovitut ohjelmasi Step2Fit sovellukseen tai sähköpostiisi pdf muodossa.
  4. Seurataan asioiden etenemistä Step2Fit sovelluksen kautta tai toimit itsenäisesti sen mukaan, millä tuotteella lähdettiin liikkeelle.

Tsekkaa yhteistiedot ja hinnasto omilta välilehdiltään!