3. TLV Valmennus, mitä Tuki – liikkuvuus – voima käytännössä tarkoittaa?

01.06.2024

TLV Valmennus, mitä Tuki – liikkuvuus – voima käytännössä tarkoittaa?

Varjostaako arkeasi tai tehokasta treeniäsi jokin TULE vaiva?

Nimihän tuli sanoista Tuki – Liikkuvuus – Voima ja otetaan tässä jokainen kohta tarkempaan tarkasteluun.

Niveliämme kontrolloidaan lihaksilla ja tässä yhteydessä käytetty termi tuki, viittaakin siihen, että miten hyvin jokin nivel tai kehonosa pystytään hallitsemaan. Kyetäänkö esimerkiksi eteenpäin kumartuessa hallitsemaan lonkan ja selkärangan yhteistoiminta vai onko se vaan toisen ylikorostunutta liikettä ja toisen liikkeenrajoittuneisuutta. Jos emme pysty tukemaan niveltä tai kehon osaa, emme kykene ko. kohteen liikkuvuuteen vaikuttamaan harjoittelilla, koska tuen puute johtaa vain kompensaatioihin, eli kireyksille annetaan muualta kehosta ns. periksi. Jos tähän tuen puutteeseen ja liikkerajoitteseen yhdistetään vielä kova voimantuotto, on siinä erilaisten vaivojen haku olemassa, jos ei niitä jo ennestään ollut.

Tämän vuoksi järjestys on TLV nimen mukainen. Käytännössä nämä ovat lähes aina limittäin toistensa kanssa, eli harvemmin tulee vastaan tilanne, että kyetään ainoastaan tekemään kevyen asteen tukea kehittävää harjoitetta. Useimmiten, kun ollaan saatu tarvittavaan paikkaan tukea jollain aktivaatioharjoitteella, voidaan tällä parannetulla liiketunnolla siirtyä vähintään liikkuvuusharjoitteeseen tai jopa voimaharjoitteluun. Useasti nämäkin saadaan jollain tasolla limittymään. Eli kun on saatu tukea esimerkiksi olkapää oireissa lapaan vaikuttaviin lihaksiin, on usein saatu kivuttomasti suoritettua myös jokin punnerrusliike jo samalla treenikerralla. Näin emme jääneet jumiin, ilman syytä, vain aktivoiviin harjoitteisiin, vaan jalostimme liiketunnon ja aktivaation useamman nivelen liikkeeksi.

Lopuksi, yleensä joku paikka on kokonaisuudessa täysin oireeton ja sinne voidaan jo suorilta lähteä tekemään voimaa. Ei anneta koko maailman pyöriä oireen ympärillä.

Treenaat oireittesi määräävällä tavalla, olit aloittelija tai jo pidempään treenannut

Tuu käymään alkukartoituksessa, niin kehitellään yhteistuumin sinun näköistä kokonaisuutta